понедельник, 10 ноября 2014 г.

Лабораторна робота


 





















47 комментариев:

  1. Здравствуйте, Лариса Васильевна! В схеме записи урока, в колонке ход урока, нужно расписывать слова учителя и ученика или описательного характера?

    ОтветитьУдалить
  2. Треба розписати хід уроку поетапно з видами роботи на кожному етапі

    ОтветитьУдалить
  3. Дякую, а в аналізі прийомів і методів роботи вчителя, що писати? І требе відповідати на 15 питань, чи вони входять в схему аналізу уроку?

    ОтветитьУдалить
  4. Структурна частина : 1.Повторення вже вивченої літери. 2.Підготовчі артикуляційно-слухові вправи (виділення звука зі скоромовки, активне вимовляння, вправи на впізнавання звука у словах, самостійний добір слів із виучуваним звуком).3. Ознайомлення із буквою.4. Вправи з читання. 5. Ознайомлення з текстом (вступна бесіда, читання тексту вчителем, читання-аналіз речень учнями).6. Підсумок уроку: Ознайомилися із літерою «Х, х», якою на письмі позначаються звуки (твердий та м’який).
    Час,хвилини : 8 хвилин учні з вчителем повторювали вже вивчену літеру «Й, й». Потім учні знайомляться з новою літерою «Х, х». З 10 до 40 хвилин.
    Хід уроку :Навчально-виховна мета: закріпити артикуляцію звука [х]; вивчити форми великої і малої букви Х, х, які позначають цей звук; продовжити вправляння у звуковому аналізі слів; розвивати мовлення, збагачувати активний словник.
    І. Організаційний момент
    ІІ. Актуалізація опорних знань учнів
    Повторення раніше вивченої літери.
    ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку
    Сьогодні ми з вами познайомимось з новою літерою. Але перш ніж вивчати нову літеру вчитель загадує загадку учням про (Відгадка:горіх). Характеристика звука [х] : Який це звук: голосний чи приголосний.
    ІV. Вивчення нового навчального матеріалу
    Діти роблять звукову схему слова горіх.Вчитель демонструє правильну вимову звука [х]. Звук [x] утворюється з допомогою шуму. Коли вчитель читає речення,учні повинні повторити лише останній склад.
    Проведення гри з м᾽ячем. (Вчитель каже,що той чи інший предмет робить,а учні його називають. При цьому у слові повинен бути звук [х].)
    Фізкультхвилинка «Рибки».
    V. Закріплення вивченого матеріалу
    Написання друкованої букви «Х,х». Вчитель показує як потрібно правильно писати велику та маленьку букву «Х,х». Робота з казкою про царя Гороха. На уроці був використаний Буквар. На с.94 в Букварі діти вчаться читати слова з новою буквою. Робота з текстом «Пісенька про козлика». Але спочатку вчителька провела словникову роботу зі складними словами: Тимофіївна,Михайлик та залунала.
    VІ. Підсумок уроку
    З якою літерою ми сьогодні познайомилися? (З буквою «Х,х»).
    Який звук вона позначає? (Звук [х]). Дома ви ще раз прочитаєте текст «Пісенька про козлика». Урок закінчено.
    Аналіз прийомів і методів роботи вчителя.
    Позитивні: Вчителька дуже гарно підібрала наочний матеріал до тему,а також різноманітні дидактичні ігри. Вчителька доповнила тексти наочністю. Показала дітям,як потрібно писати друковану літеру «Х,х». Були завдання із розрізною азбукою,що допомогло дітям визначити ,які є звуки в слові.
    Негативні: На мою думку,на цьому уроці не було негативного,тому що учням все було гарно пояснено.

    ОтветитьУдалить
  5. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  6. Структурна частина : 1.Показ написання букви на дошці з поясненням послідовності зображення елементів.2.«Писання» учнями букви в повітрі з орієнтацією на показ учителя.3.Аналіз зразка букви в зошитах, усне пояснення порядку зображення елементів. Написання літери за пунктирними зразками у зошиті (на друкованій основі).
    Час,хвилини : 10 хвилин учні з вчителем пишуть літеру «Х,х». 5 хвилин проводилась робота зі словами дім,хата,будинок.30 хвилин відводиться на роботу з правильним написанням нової літери.
    Хід уроку :Навчально-виховна мета: вчити дітей правильно аналізувати структуру рядкової букви х («ха»), писати її та слова з нею в рядках зошита; розвивати вміння будувати звукові моделі; тренувати мислення та пам’ять учнів; виховувати шанобливе ставлення до хліба, охайність.
    І. Організаційний момент
    ІІ. Актуалізація опорних знань учнів
    На минулому уроці ми вивчили нову літеру «Х,х». Назвіть звук,який вона позначає. (Звук [х]).
    ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку
    Сьогодні ми з вами навчимося правильно писати літеру «Х,х». Буква «Х,х» найелегантніша буква з усіх в українському алфавіті. Вона складається з двох елементів. Перший півовал і другий півовал. Ось ці два елементи схожі на два тендітні легкі крильця метелика. Якщо метелик складе крильця пополам,то одне крильце закриє інше. Так само і у букви «Х,х».
    ІV. Вивчення нового навчального матеріалу
    Особливість цієї букви в тому,що правий півовал трішки накладається на лівий півовал. Вчитель показує,як правильно писати нову літеру. Відкрийте прописи, на сторінці 27 ,покладіть правильно перед собою. Візьміть у руки ручки і разом зі мною під рахунок обведемо букву у повітрі. Вчитель навмисно неправильно пише літеру,а діти кажуть,якої помилки вона допустила,а потім записують літеру правильно. Робота зі словами : дім,хата,будинок. Потім вчитель читає учням загадку про хліб. Бесіда про хліб.1.Яку ж роботу потрібно виконати,щоб виготовити хліб?(Треба підготувати землю і посадити зерно.)2. Що потім потрібно зробити?(Потім треба доглядати за хлібом. Потім скосити хліб. Треба перемолоти зерно в муку. Потім замісити і спекти хліб.) Учні складають звукову схему слова хліб. Вчитель показує учням,як правильно поєднувати літеру «Х,х» з іншими літерами. А зараз ми зробимо зарядку для наших пальчиків. Учні пишуть літери спочатку в повітрі,а потім по пунктирним лініям пишуть у зошиті.
    V. Закріплення вивченого матеріалу
    Зараз попрацюємо з Букварем. Відкрийте,будь ласка,сторінку 94. Знайдіть,будь ласка малюнок ховрашка. Давайте з вами з᾽ясуємо,хто ж такий ховрашок.(Так це хом᾽ячок.)А що ж вони їдять.(Зерно,просо,овес.) А тепер давайте з вами пофантазуємо і побуваємо в гостях у ховрашка,в його нірці. Скажіть,будь ласка,які запаси ви можете там знайти? (Кукурудзу,зернята пшениці,горішок.)Обведіть пунктирне поєднання цього слова. Наступна робота буде дуже складною. Вчитель диктує слова,а учні під диктовку їх записують. (Слова: сміх,горіх,слух,муха.) Спочатку ми слово поділимо на склади. Приготувалися! (Му-хо-мор.) Скільки складів у цьому слові? (Три.) Запишіть самостійно слово з трьох складів.
    VІ. Підсумок уроку
    Скажіть,будь ласка,з якою буквою ми сьогодні з вами познайомилися?Яку букву ми вчилися писати? (З буквою «Х,х»).
    З яких елементів складається ця буква? (З двох півовалів.)
    Який звук вона позначає? (Звук [х]). Вдома ви ще потренуєтеся писати букву «Х,х».Урок закінчено.
    Аналіз прийомів і методів роботи вчителя.
    Позитивні: Вчителька дуже гарно підібрала наочний матеріал до теми,а також різноманітні дидактичні ігри. Вчителька наповнила урок наочністю. Показала дітям,як потрібно писати прописну літеру «Х,х». Були завдання із розрізною азбукою,що допомогло дітям визначити ,які є звуки в слові.
    Негативні: На мою думку,на цьому уроці не було негативного,тому що учням все було гарно пояснено.

    ОтветитьУдалить
  7. Завдання 3.
    1.Вчительці вдалося довести до учнів мету даного уроку. Учні вивчили нову літеру «Х,х» та звук,яким вона позначається. Навчилися правильно писати нову літеру (друковану та прописну).
    2.Спочатку учні ознайомлюються з новою літерою,а потім вчаться її правильно писати.
    3.Учні проводили звуковий аналіз слів: хліб та горіх. Ділили слово мухомор на склади. Учні утворювали склади з літер.
    4.Вчителька вчила дітей правильній артикуляції звука [х].Пояснила дітям,що цей звук утворюється за допомогою шуму.
    5.Робота з предметними малюнками, у назвах яких є звук, що вивчається.
    6.Діти повторювали за вчителькою склади.
    7. Діти читали в Букварі слова : хатинонька,мухомор,муха,ховрах і т.д.
    8.Діти в Букварі читають слова по складах.
    9.Дітям вчителька читала текст ,а вони потім відповідали на питання.
    10.Вчителька використала такі методи словникової роботи : розмова з дітьми; доручення і завдання ;методично продумані доручення, які даються дітям; уважно вислухати, що їм говорять. Способи перевірки прочитаного: інтонування окремих речень або всього тексту.
    11.Були використані різноманітні дидактичні ігри.
    12.Дидактичні ігри відіграють значну роль в оволодінні фонетичними та граматичними навичками. З їх допомогою діти краще розуміють нові для них поняття.
    13.На уроці був використаний Буквар.
    14.На формування читацьких умінь і навичок, уміння робити висновки ,аналізувати прочитане.
    15.Мета уроку була реалізована. Учні все зрозуміли. Навчилися правильно вимовляти і писати нову літеру.

    ОтветитьУдалить
  8. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  9. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  10. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  11. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить

  12. Структурна частина :
    1.Повторення вже вивченої літери.
    2.Підготовчі артикуляційно-слухові вправи (виділення звука зі скоромовки, активне вимовляння, вправи на впізнавання звука у словах, самостійний добір слів із виучуваним звуком).
    3.Ознайомлення із буквою.
    4. Вправи з читання.
    5. Ознайомлення з текстом (вступна бесіда, читання тексту вчителем, читання-аналіз речень учнями).
    6. Підсумок уроку: Ознайомилися із літерою «Х, х», якою на письмі позначаються звуки (твердий та м’який).
    Час,хвилини : 8 хвилин учні з вчителем повторювали вже вивчену літеру «Й, й». Потім учні знайомляться з новою літерою «Х, х». З 10 до 40 хвилин.
    Хід уроку :Навчально-виховна мета: закріпити артикуляцію звука [х]; вивчити форми великої і малої букви Х, х, які позначають цей звук; продовжити вправляння у звуковому аналізі слів; розвивати мовлення, збагачувати активний словник.
    І. Організаційний момент 
    ІІ. Актуалізація опорних знань учнів
    Повторення раніше вивченої літери.
    ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку
    Сьогодні ми з вами познайомимось з новою літерою. Але перш ніж вивчати нову літеру вчитель загадує загадку учням про (Відгадка:горіх). Характеристика звука [х] : Який це звук: голосний чи приголосний.
    ІV. Вивчення нового навчального матеріалу
    Діти роблять звукову схему слова горіх.Вчитель демонструє правильну вимову звука [х]. Звук [x] утворюється з допомогою шуму. Коли вчитель читає речення,учні повинні повторити лише останній склад.
    Проведення гри з м᾽ячем. (Вчитель каже,що предмет робить,а учні його вгадують. А ще в цьому слові повинен бути звук [х].)
    Фізкультхвилинка «Рибки». 
    V. Закріплення вивченого матеріалу 
    Написання друкованої букви «Х,х». Вчитель показує як потрібно правильно писати велику та маленьку букву «Х,х». Робота з казкою про царя Гороха. На уроці був використаний Буквар. На с.94 в Букварі діти вчаться читати слова з новою буквою. Робота з текстом «Пісенька про козлика». Але спочатку вчителька провела словникову роботу зі складними словами: Тимофіївна,Михайлик
    VІ. Підсумок уроку
    З якою літерою ми сьогодні познайомилися? (З буквою «Х,х»).
    Який звук вона позначає? (Звук [х]).
    Дома ви ще раз прочитаєте текст «Пісенька про козлика». Урок закінчено.
    Аналіз прийомів і методів роботи вчителя.
    Позитивні: Вчитель гарно підібрала наочний матеріал до теми,а також різноманітні дидактичні ігри. Вчитель розказала дітям,як потрібно писати друковану літеру «Х,х». Були завдання із розрізною азбукою,що допомогло дітям визначити ,які є звуки в слові.
    Негативні: Я вважаю, що на цьому уроці не було негативного,тому що учням все було гарно пояснено з наочнистю та з прикладами.

    ОтветитьУдалить
  13. Структурна частина :
    1.Показ написання букви на дошці з поясненням послідовності зображення елементів.
    2.«Писання» учнями букви в повітрі з орієнтацією на показ учителя.
    3.Аналіз зразка букви в зошитах, усне пояснення порядку зображення елементів. Написання літери за пунктирними зразками у зошиті (на друкованій основі).
    Час,хвилини : 10 хвилин учні з вчителем пишуть літеру «Х,х». 5 хвилин проводилась робота зі словами дім,хата,будинок.30 хвилин відводиться на роботу з правильним написанням нової літери.
    Хід уроку :
    Навчально-виховна мета: вчити дітей правильно аналізувати структуру рядкової букви х («ха»), писати її та слова з нею в рядках зошита; розвивати вміння будувати звукові моделі; тренувати мислення та пам’ять учнів; виховувати шанобливе ставлення до хліба, охайність.
    І. Організаційний момент 
    ІІ. Актуалізація опорних знань учнів
    На минулому уроці ми вивчили нову літеру «Х,х». Назвіть звук,який вона позначає. (Звук [х]).
    ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку
    Сьогодні ми з вами навчимося правильно писати літеру «Х,х». Буква «Х,х» найелегантніша буква з усіх в українському алфавіті. Вона складається з двох елементів. Перший півовал і другий півовал. Ось ці два елементи схожі на два тендітні легкі крильця метелика. Якщо метелик складе крильця пополам,то одне крильце закриє інше. Так само і у букви «Х,х». 
    ІV. Вивчення нового навчального матеріалу
    Особливість цієї букви в тому,що правий півовал трішки накладається на лівий півовал. Вчитель показує,як правильно писати нову літеру. Відкрийте прописи, на сторінці 27 ,покладіть правильно перед собою. Візьміть у руки ручки і разом зі мною під рахунок обведемо букву у повітрі. Вчитель навмисно неправильно пише літеру,а діти кажуть,якої помилки вона допустила,а потім записують літеру правильно. Робота зі словами : дім,хата,будинок. Потім вчитель читає учням загадку про хліб. Бесіда про хліб.1.Яку ж роботу потрібно виконати,щоб виготовити хліб?(Треба підготувати землю і посадити зерно.)2. Що потім потрібно зробити?(Потім треба доглядати за хлібом. Потім скосити хліб. Треба перемолоти зерно в муку. Потім замісити і спекти хліб.) Учні складають звукову схему слова хліб. Вчитель показує учням,як правильно поєднувати літеру «Х,х» з іншими літерами. А зараз ми зробимо зарядку для наших пальчиків. Учні пишуть літери спочатку в повітрі,а потім по пунктирним лініям пишуть у зошиті.
    V. Закріплення вивченого матеріалу 
    Зараз попрацюємо з Букварем. Відкрийте,будь ласка,сторінку 94. Знайдіть,будь ласка малюнок ховрашка. Давайте з вами з᾽ясуємо,хто ж такий ховрашок.(Так це хом᾽ячок.)А що ж вони їдять.(Зерно,просо,овес.) А тепер давайте з вами пофантазуємо і побуваємо в гостях у ховрашка,в його нірці. Скажіть,будь ласка,які запаси ви можете там знайти? (Кукурудзу,зернята пшениці,горішок.)Обведіть пунктирне поєднання цього слова. Наступна робота буде дуже складною. Вчитель диктує слова,а учні під диктовку їх записують. (Слова: сміх,горіх,слух,муха.) Спочатку ми слово поділимо на склади. Приготувалися! (Му-хо-мор.) Скільки складів у цьому слові? (Три.) Запишіть самостійно слово з трьох складів.
    VІ. Підсумок уроку 
    Скажіть,будь ласка,з якою буквою ми сьогодні з вами познайомилися?(з буквою Хх)Яку букву ми вчилися писати? ( Х,х).
    З яких елементів складається ця буква? (З двох півовалів.)
    Який звук вона позначає? (Звук [х]). Вдома ви ще потренуєтеся писати букву «Х,х».Урок закінчено.
    Аналіз прийомів і методів роботи вчителя.
    Позитивні: Вчитель дуже гарно підібрала наочний матеріал до теми. Вчитель наповнила урок наочністю,а також підготувала дидактичні ігри. Показала дітям,як потрібно писати прописну літеру «Х,х». Були завдання із розрізною азбукою,що допомогло дітям визначити ,які є звуки в слові.
    Негативні: Я вважаю, що на цьому уроці негативного не було ,тому що учням все було гарно пояснено з наочністю та з прикладами.

    ОтветитьУдалить
  14. 1.Вчителю вдалося донести до учнів мету даного уроку. Учні вивчили нову літеру «Х,х» та звук,яким вона позначається. Навчилися правильно писати нову літеру
    2.Спочатку учні ознайомлюються з новою літерою,а потім вчаться її правильно писати.
    3.Учні проводили звуковий аналіз слів: хліб та горіх. Ділили слово мухомор на склади. Учні утворювали склади з літер.
    4.Вчителька вчила дітей правильній артикуляції звука [х].Пояснила дітям,що цей звук утворюється за допомогою шуму.
    5.Робота з предметними малюнками, у назвах яких є звук, що вивчається.
    6.Діти повторювали за вчителькою склади.
    7. Діти читали в Букварі слова : хатинонька,мухомор,муха,ховрах
    8.Діти в Букварі читають слова по складах.
    9.Дітям вчитель читала текст ,а вони потім відповідали на ii питання.
    10.Вчителька використала такі методи словникової роботи : розмова з дітьми; доручення і завдання ;методично продумані доручення, які даються дітям; уважно вислухати, що їм говорять. Способи перевірки прочитаного: інтонування окремих речень або всього тексту.
    11.Були використані різноманітні дидактичні ігри.
    12.Дидактичні ігри відіграють значну роль в оволодінні фонетичними та граматичними навичками. З їх допомогою діти краще розуміють нові для них поняття.
    13.На уроці був використаний Буквар.
    14.На формування читацьких умінь і навичок, уміння робити висновки ,аналізувати прочитане.
    15.Мета уроку була реалізована. Учні все зрозуміли. Навчилися правильно вимовляти і писати нову літеру.

    ОтветитьУдалить
  15. Структурна частина :
    1.Повторити вивчену літеру.
    2.Підготовчі артикуляційно-слухові вправи (виділення звука зі скоромовки, активне вимовляння, вправи на впізнавання звука у словах, самостійний добір слів із виучуваним звуком).Наприклад колір,в якому є буква Й.
    3.Ознайомитися з буквою.
    4. Вправи з читання слів .
    5. Ознайомлення з текстом (вступна бесіда, читання тексту вчителем, читання-аналіз речень учнями).
    6. Підсумок уроку: Ознайомилися із літерою «Х, х», якою на письмі позначаються звуки (твердий та м’який).
    Час,хвилини : 8 хвилин учні з вчителем повторювали вже вивчену літеру «Й, й». Потім учні знайомляться з новою літерою «Х, х». З 10 до 40 хвилин.
    Хід уроку :Навчально-виховна мета: закріпити артикуляцію звука [х]; вивчити форми великої і малої букви Х, х, які позначають цей звук; продовжити вправляння у звуковому аналізі слів; розвивати мовлення, збагачувати активний словник.
    І. Організаційний момент
    ІІ. Актуалізація опорних знань учнів
    Повторення раніше вивченої літери.
    ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку
    Сьогодні ми з вами познайомимось з новою літерою. Але перш ніж вивчати нову літеру вчитель загадує загадку учням про (Відгадка:горіх). Характеристика звука [х] : Який це звук: голосний чи приголосний.
    ІV. Вивчення нового навчального матеріалу
    Діти роблять звукову схему слова горіх.Вчитель демонструє правильну вимову звука [х]. Звук [x] утворюється з допомогою шуму. Коли вчитель читає речення,учні повинні повторити лише останній склад.
    Проведення гри з м᾽ячем. (Вчитель каже,що предмет робить,а учні його вгадують. А ще в цьому слові повинен бути звук [х].)
    Фізкультхвилинка «Рибки».
    V. Закріплення вивченого матеріалу
    Написання друкованої букви «Х,х». Вчитель показує як потрібно правильно писати велику та маленьку букву «Х,х». Робота з казкою про царя Гороха. На уроці був використаний Буквар. На с.94 в Букварі діти вчаться читати слова з новою буквою. Робота з текстом «Пісенька про козлика». Але спочатку вчителька провела словникову роботу зі складними словами: Тимофіївна,Михайлик
    VІ. Підсумок уроку
    З якою літерою ми сьогодні познайомилися? (З буквою «Х,х»).
    Який звук вона позначає? (Звук [х]).
    Дома ви ще раз прочитаєте текст «Пісенька про козлика». Урок закінчено.
    Аналіз прийомів і методів роботи вчителя.
    Позитивні: Вчитель гарно підібрала наочний матеріал до теми,а також різноманітні дидактичні ігри. Вчитель розказала дітям,як потрібно писати друковану літеру «Х,х». Були завдання із розрізною азбукою,що допомогло дітям визначити ,які є звуки в слові.
    Негативні: Я вважаю, що на цьому уроці не було негативного,тому що учням все було гарно пояснено з наочнистю та з прикладами.

    ОтветитьУдалить
  16. Структурна частина :
    1.Показ написання букви на дошці з поясненням послідовності зображення елементів.
    2.«Писання» учнями букви в повітрі з орієнтацією на показ учителя.3.Аналіз зразка букви в зошитах, усне пояснення порядку зображення елементів. Написання літери за пунктирними зразками у зошиті (на друкованій основі).
    Час,хвилини : 10 хвилин учні з вчителем пишуть літеру «Х,х». 5 хвилин проводилась робота зі словами дім,хата,будинок.30 хвилин відводиться на роботу з правильним написанням нової літери.
    Хід уроку :Навчально-виховна мета: вчити дітей правильно аналізувати структуру рядкової букви х («ха»), писати її та слова з нею в рядках зошита; розвивати вміння будувати звукові моделі; тренувати мислення та пам’ять учнів; виховувати шанобливе ставлення до хліба, охайність.
    І. Організаційний момент
    ІІ. Актуалізація опорних знань учнів
    На минулому уроці ми вивчили нову літеру «Х,х». Назвіть звук,який вона позначає. (Звук [х]).
    ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку
    Сьогодні ми з вами навчимося правильно писати літеру «Х,х». Буква «Х,х» найелегантніша буква з усіх в українському алфавіті. Вона складається з двох елементів. Перший півовал і другий півовал. Ось ці два елементи схожі на два тендітні легкі крильця метелика. Якщо метелик складе крильця пополам,то одне крильце закриє інше. Так само і у букви «Х,х».
    ІV. Вивчення нового навчального матеріалу
    Особливість цієї букви в тому,що правий півовал трішки накладається на лівий півовал. Вчитель показує,як правильно писати нову літеру. Відкрийте прописи, на сторінці 27 ,покладіть правильно перед собою. Візьміть у руки ручки і разом зі мною під рахунок обведемо букву у повітрі. Вчитель навмисно неправильно пише літеру,а діти кажуть,якої помилки вона допустила,а потім записують літеру правильно. Робота зі словами : дім,хата,будинок. Потім вчитель читає учням загадку про хліб. Бесіда про хліб.1.Яку ж роботу потрібно виконати,щоб виготовити хліб?(Треба підготувати землю і посадити зерно.)2. Що потім потрібно зробити?(Потім треба доглядати за хлібом. Потім скосити хліб. Треба перемолоти зерно в муку. Потім замісити і спекти хліб.) Учні складають звукову схему слова хліб. Вчитель показує учням,як правильно поєднувати літеру «Х,х» з іншими літерами. А зараз ми зробимо зарядку для наших пальчиків. Учні пишуть літери спочатку в повітрі,а потім по пунктирним лініям пишуть у зошиті.
    V. Закріплення вивченого матеріалу
    Зараз попрацюємо з Букварем. Відкрийте,будь ласка,сторінку 94. Знайдіть,будь ласка малюнок ховрашка. Давайте з вами з᾽ясуємо,хто ж такий ховрашок.(Так це хом᾽ячок.)А що ж вони їдять.(Зерно,просо,овес.) А тепер давайте з вами пофантазуємо і побуваємо в гостях у ховрашка,в його нірці. Скажіть,будь ласка,які запаси ви можете там знайти? (Кукурудзу,зернята пшениці,горішок.)Обведіть пунктирне поєднання цього слова. Наступна робота буде дуже складною. Вчитель диктує слова,а учні під диктовку їх записують. (Слова: сміх,горіх,слух,муха.) Спочатку ми слово поділимо на склади. Приготувалися! (Му-хо-мор.) Скільки складів у цьому слові? (Три.) Запишіть самостійно слово з трьох складів.
    VІ. Підсумок уроку
    Скажіть,будь ласка,з якою буквою ми сьогодні з вами познайомилися?Яку букву ми вчилися писати? (З буквою «Х,х»).
    З яких елементів складається ця буква? (З двох півовалів.)
    Який звук вона позначає? (Звук [х]). Вдома ви ще потренуєтеся писати букву «Х,х».Урок закінчено.
    Аналіз прийомів і методів роботи вчителя.
    Позитивні: Вчителька дуже гарно підібрала наочний матеріал до теми,а також різноманітні дидактичні ігри. Вчителька наповнила урок наочністю. Показала дітям,як потрібно писати прописну літеру «Х,х». Були завдання із розрізною азбукою,що допомогло дітям визначити ,які є звуки в слові.
    Негативні: На мою думку,на цьому уроці не було негативного,тому що учням все було гарно пояснено.

    ОтветитьУдалить
  17. 1.Вчительці вдалося довести до учнів мету даного уроку. Учні вивчили нову літеру «Х,х» та звук,яким вона позначається. Навчилися правильно писати нову літеру (друковану та прописну).
    2.Спочатку учні ознайомлюються з новою літерою,а потім вчаться її правильно писати.
    3.Учні проводили звуковий аналіз слів: хліб та горіх. Ділили слово мухомор на склади. Учні утворювали склади з літер.
    4.Вчителька вчила дітей правильній артикуляції звука [х].Пояснила дітям,що цей звук утворюється за допомогою шуму.
    5.Робота з предметними малюнками, у назвах яких є звук, що вивчається.
    6.Діти повторювали за вчителькою склади.
    7. Діти читали в Букварі слова : хатинонька,мухомор,муха,ховрах і т.д.
    8.Діти в Букварі читають слова по складах.
    9.Дітям вчителька читала текст ,а вони потім відповідали на питання.
    10.Вчителька використала такі методи словникової роботи : розмова з дітьми; доручення і завдання ;методично продумані доручення, які даються дітям; уважно вислухати, що їм говорять. Способи перевірки прочитаного: інтонування окремих речень або всього тексту.
    11.Були використані різноманітні дидактичні ігри.
    12.Дидактичні ігри відіграють значну роль в оволодінні фонетичними та граматичними навичками. З їх допомогою діти краще розуміють нові для них поняття.
    13.На уроці був використаний Буквар.
    14.На формування читацьких умінь і навичок, уміння робити висновки ,аналізувати прочитане.
    15.Мета уроку була реалізована. Учні все зрозуміли. Навчилися правильно вимовляти і писати нову літеру.

    ОтветитьУдалить
  18. Структурна частина :
    1.Повторити вивчену літеру.
    2.Підготовчі артикуляційно-слухові вправи (виділення звука зі скоромовки, активне вимовляння, вправи на впізнавання звука у словах, самостійний добір слів із виучуваним звуком).Наприклад колір,в якому є буква Й.
    3.Ознайомитися з буквою.
    4. Вправи з читання слів .
    5. Ознайомлення з текстом (вступна бесіда, читання тексту вчителем, читання-аналіз речень учнями).
    6. Підсумок уроку: Ознайомилися із літерою «Х, х», якою на письмі позначаються звуки (твердий та м’який).
    Час,хвилини : 8 хвилин учні з вчителем повторювали вже вивчену літеру «Й, й». Потім учні знайомляться з новою літерою «Х, х». З 10 до 40 хвилин.
    Хід уроку :Навчально-виховна мета: закріпити артикуляцію звука [х]; вивчити форми великої і малої букви Х, х, які позначають цей звук; продовжити вправляння у звуковому аналізі слів; розвивати мовлення, збагачувати активний словник.
    І. Організаційний момент
    ІІ. Актуалізація опорних знань учнів
    Повторення раніше вивченої літери.
    ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку
    Сьогодні ми з вами познайомимось з новою літерою. Але перш ніж вивчати нову літеру вчитель загадує загадку учням про (Відгадка:горіх). Характеристика звука [х] : Який це звук: голосний чи приголосний.
    ІV. Вивчення нового навчального матеріалу
    Діти роблять звукову схему слова горіх.Вчитель демонструє правильну вимову звука [х]. Звук [x] утворюється з допомогою шуму. Коли вчитель читає речення,учні повинні повторити лише останній склад.
    Проведення гри з м᾽ячем. (Вчитель каже,що предмет робить,а учні його вгадують. А ще в цьому слові повинен бути звук [х].)
    Фізкультхвилинка «Рибки».
    V. Закріплення вивченого матеріалу
    Написання друкованої букви «Х,х». Вчитель показує як потрібно правильно писати велику та маленьку букву «Х,х». Робота з казкою про царя Гороха. На уроці був використаний Буквар. На с.94 в Букварі діти вчаться читати слова з новою буквою. Робота з текстом «Пісенька про козлика». Але спочатку вчителька провела словникову роботу зі складними словами: Тимофіївна,Михайлик
    VІ. Підсумок уроку
    З якою літерою ми сьогодні познайомилися? (З буквою «Х,х»).
    Який звук вона позначає? (Звук [х]).
    Дома ви ще раз прочитаєте текст «Пісенька про козлика». Урок закінчено.
    Аналіз прийомів і методів роботи вчителя.
    Позитивні: Вчитель гарно підібрала наочний матеріал до теми,а також різноманітні дидактичні ігри. Вчитель розказала дітям,як потрібно писати друковану літеру «Х,х». Були завдання із розрізною азбукою,що допомогло дітям визначити ,які є звуки в слові.
    Негативні: Я вважаю, що на цьому уроці не було негативного,тому що учням все було гарно пояснено з наочнистю та з прикладами.

    ОтветитьУдалить
  19. 1.Вчительці вдалося довести до учнів мету даного уроку. Учні вивчили нову літеру «Х,х» та звук,яким вона позначається. Навчилися правильно писати нову літеру (друковану та прописну).
    2.Спочатку учні ознайомлюються з новою літерою,а потім вчаться її правильно писати.
    3.Учні проводили звуковий аналіз слів: хліб та горіх. Ділили слово мухомор на склади. Учні утворювали склади з літер.
    4.Вчителька вчила дітей правильній артикуляції звука [х].Пояснила дітям,що цей звук утворюється за допомогою шуму.
    5.Робота з предметними малюнками, у назвах яких є звук, що вивчається.
    6.Діти повторювали за вчителькою склади.
    7. Діти читали в Букварі слова : хатинонька,мухомор,муха,ховрах і т.д.
    8.Діти в Букварі читають слова по складах.
    9.Дітям вчителька читала текст ,а вони потім відповідали на питання.
    10.Вчителька використала такі методи словникової роботи : розмова з дітьми; доручення і завдання ;методично продумані доручення, які даються дітям; уважно вислухати, що їм говорять. Способи перевірки прочитаного: інтонування окремих речень або всього тексту.
    11.Були використані різноманітні дидактичні ігри.
    12.Дидактичні ігри відіграють значну роль в оволодінні фонетичними та граматичними навичками. З їх допомогою діти краще розуміють нові для них поняття.
    13.На уроці був використаний Буквар.
    14.На формування читацьких умінь і навичок, уміння робити висновки ,аналізувати прочитане.
    15.Мета уроку була реалізована. Учні все зрозуміли. Навчилися правильно вимовляти і писати нову літеру.

    ОтветитьУдалить
  20. Структурна частина :
    1.Повторення вже вивченої літери (на прошлому уроці).
    2.Підготовчі артикуляційно-слухові вправи (виділення звука зі скоромовки, складання звукової схеми, активне вимовляння, вправи на впізнавання звука у словах, самостійний добір слів із виучуваним звуком).
    3. Ознайомлення із буквою.
    4. Вправи з читання.
    5. Ознайомлення з текстом (вступна бесіда, читання тексту вчителем, читання-аналіз речень учнями).
    6. Підсумок уроку: Ознайомилися із літерою «Х, х», якою на письмі позначаються звуки (твердий та м’який).

    Час,хвилини : 8 хвилин учні повторення вже вивченое на минулому уроці літери «Й, й». 30 хвилин учні знайомляться з новою літерою «Х, х».
    Хід уроку:
    Навчально-виховна мета: закріпити артикуляцію звука [х]; вивчити форми великої і малої букви Х, х, які позначають цей звук; продовжити вправляння у звуковому аналізі слів; розвивати мовлення, збагачувати активний словник.
    І. Організаційний момент
    ІІ. Актуалізація опорних знань учнів; повторення раніше вивченої літери.
    ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку
    Перш ніж вивчати нову літеру вчитель загадує загадку учням (відгадка: горіх) Звук [х] : Який це звук: голосний чи приголосний.
    ІV. Вивчення нового навчального матеріалу
    Діти роблять звукову схему слова горіх. Вчитель демонструє правильну вимову звука [х]. Звук [x] утворюється з допомогою шуму. Коли вчитель читає речення,учні повинні повторити лише останній склад.
    Проведення гри з м᾽ячем. (Вчитель каже,що той чи інший предмет робить, а учні його називають. При цьому у слові повинен бути звук [х].)
    Фізкультхвилинка «Рибки».
    V. Закріплення вивченого матеріалу
    Написання друкованої букви «Х,х». Вчитель показує як потрібно правильно писати велику та маленьку букву «Х,х».
    Робота з казкою про царя Гороха. На уроці був використаний Буквар. На с.94 в Букварі діти вчаться читати слова з новою буквою. Робота з текстом «Пісенька про козлика». Спочатку була проведена словникова робота зі складними словами: Тимофіївна, Михайлик та залунала.
    VІ. Підсумок уроку
    З якою літерою ми сьогодні познайомилися? (З буквою «Х,х»).
    Який звук вона позначає? (Звук [х]).
    Дома ви ще раз прочитаєте текст «Пісенька про козлика». Урок закінчено.
    Аналіз прийомів і методів роботи вчителя.
    Позитивні: Вчителька дуже гарно підібрала наочний матеріал до теми,а також різноманітні дидактичні ігри. Вчителька доповнила тексти наочністю. Показала дітям,як потрібно писати друковану літеру «Х,х». Були завдання із розрізною азбукою,що допомогло дітям визначити ,які є звуки в слові.
    Негативні: В цьому уроці я не побачила негативного,дітям все було зрозуміло і цікаво.

    ОтветитьУдалить
  21. Структурна частина :
    1.Повторення вже вивченої літери
    2.Підготовчі артикуляційно-слухові вправи (виділення звука зі скоромовки, складання звукової схеми, активне вимовляння, вправи на впізнавання звука у словах, самостійний добір слів із виучуваним звуком).
    3. Ознайомлення із буквою.
    4. Вправи з читання.
    5. Ознайомлення з текстом (вступна бесіда, читання тексту вчителем, читання-аналіз речень учнями).
    6. Підсумок уроку: Ознайомилися із літерою «Х, х», якою на письмі позначаються звуки (твердий та м’який).
    Час,хвилини : 8 хвилин учні з вчителем повторювали вже вивчену літеру «Й, й». Потім учні знайомляться з новою літерою «Х, х». З 10 до 40 хвилин.
    Хід уроку :Навчально-виховна мета: закріпити артикуляцію звука [х]; вивчити форми великої і малої букви Х, х, які позначають цей звук; продовжити вправляння у звуковому аналізі слів; розвивати мовлення, збагачувати активний словник.

    І. Організаційний момент
    ІІ. Актуалізація опорних знань учнів
    Повторення раніше вивченої літери.
    ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку
    Сьогодні ми з вами познайомимось з новою літерою. Але перш ніж вивчати нову літеру вчитель загадує загадку учням про (Відгадка:горіх). Характеристика звука [х] : Який це звук: голосний чи приголосний.
    ІV. Вивчення нового навчального матеріалу
    Діти роблять звукову схему слова горіх.Вчитель демонструє правильну вимову звука [х]. Звук [x] утворюється з допомогою шуму. Коли вчитель читає речення,учні повинні повторити лише останній склад.
    Проведення гри з м᾽ячем. (Вчитель каже,що предмет робить,а учні його вгадують. А ще в цьому слові повинен бути звук [х].)
    Фізкультхвилинка «Рибки».
    V. Закріплення вивченого матеріалу
    Написання друкованої букви «Х,х». Вчитель показує як потрібно правильно писати велику та маленьку букву «Х,х». Робота з казкою про царя Гороха. На уроці був використаний Буквар. На с.94 в Букварі діти вчаться читати слова з новою буквою. Робота з текстом «Пісенька про козлика». Але спочатку вчителька провела словникову роботу зі складними словами: Тимофіївна,Михайлик
    VІ. Підсумок уроку
    З якою літерою ми сьогодні познайомилися? (З буквою «Х,х»).
    Який звук вона позначає? (Звук [х]).
    Дома ви ще раз прочитаєте текст «Пісенька про козлика». Урок закінчено.
    Аналіз прийомів і методів роботи вчителя:
    Позитивні: Вчитель гарно підібрала наочний матеріал до теми,а також різноманітні дидактичні ігри, розказала дітям,як потрібно писати друковану літеру «Х,х».
    Негативні: Я вважаю, що на цьому уроці не було негативного, учням все було гарно пояснено з наочнiстю та з прикладами.

    ОтветитьУдалить
  22. Структурна частина :
    1. Показ написання літери Х, х на дошці з поясненням послідовності зображення елементів літери.
    2.Учні пишуть літеру в повітрі з орієнтацією на показ учителя.
    3.Аналіз зразка букви в зошитах, усне пояснення порядок зображення елементів. Написання літери за пунктирними зразками у зошиті.

    Час,хвилини : 10 хвилин учні з вчителем вчаться писати прописну літеру «Х,х». 5 хвилин проводилась робота зі словами дім, хата, будинок. 30 хвилин відводиться на роботу з правильним написанням нової літери.
    Хід уроку: Навчально-виховна мета: навчити дітей правильно аналізувати структуру рядкової букви х («ха»); написання літери та слова с нею в зошиті; розвивати вміння будувати звукові моделі; тренувати мислення та пам’ять учнів; виховувати пошану до хліба.

    І. Організаційний момент
    ІІ. Актуалізація опорних знань учнів
    На минулому уроці ми вивчили нову літеру «Х,х». Назвіть звук,який вона позначає. (Звук [х]).
    ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку
    «Сьогодні ми з вами навчимося правильно писати літеру «Х,х». Буква «Х,х» найелегантніша буква з усіх в українському алфавіті. Вона складається з двох елементів. Перший півовал і другий півовал. Ось ці два елементи схожі на два тендітні легкі крильця метелика. Якщо метелик складе крильця пополам,то одне крильце закриє інше. Так само і у букви «Х,х»».

    ІV. Вивчення нового навчального матеріалу
    Особливість цієї букви в тому,що правий півовал трішки накладається на лівий півовал. Вчитель показує,як правильно писати нову літеру. «Відкрийте прописи, на сторінці 27 ,покладіть правильно перед собою. Візьміть у руки ручки і разом зі мною під рахунок обведемо букву у повітрі.» Вчитель навмисно неправильно пише літеру, а діти кажуть, якої помилки вона допустила, тільки потім записують літеру правильно. Робота зі словами : дім,хата,будинок. Потім вчитель читає учням загадку про хліб. Бесіда про хліб. «1.Яку ж роботу потрібно виконати,щоб виготовити хліб?(Треба підготувати землю і посадити зерно.) 2. Що потім потрібно зробити?( Потім треба доглядати за хлібом. Потім скосити хліб. Треба перемолоти зерно в муку. Потім замісити і спекти хліб.)»
    Учні складають звукову схему слова хліб. Вчитель показує учням,як правильно поєднувати літеру «Х,х» з іншими літерами. А зараз ми зробимо зарядку для наших пальчиків. Учні пишуть літери спочатку в повітрі,а потім по в зошиті (по пунктиру).
    V. Закріплення вивченого матеріалу
    «Зараз попрацюємо з Букварем. Відкрийте,будь ласка,сторінку 94. Знайдіть,будь ласка малюнок ховрашка. Давайте з вами з᾽ясуємо,хто ж такий ховрашок.(Так це хом᾽ячок.) А що ж вони їдять.(Зерно,просо,овес.) А тепер давайте з вами пофантазуємо і побуваємо в гостях у ховрашка,в його нірці. Скажіть,будь ласка,які запаси ви можете там знайти? (Кукурудзу,зернята пшениці,горішок.) Обведіть пунктирне поєднання цього слова. Наступна робота буде дуже складною.» Вчитель диктує слова, а учні під диктовку їх записують. (Слова: сміх, горіх, слух, муха.) «Спочатку ми слово поділимо на склади. Приготувалися! (Му-хо-мор.) Скільки складів у цьому слові? (Три.) Запишіть самостійно слово з трьох складів.»
    VІ. Підсумок уроку
    «Скажіть,будь ласка,з якою буквою ми сьогодні з вами познайомилися? Яку букву ми вчилися писати? (З буквою «Х,х»).
    З яких елементів складається ця буква? (З двох півовалів.)
    Який звук вона позначає? (Звук [х]). Вдома ви ще потренуєтеся писати букву «Х,х». Урок закінчено.»

    Аналіз прийомів і методів роботи вчителя.
    Позитивні: Вчителька дуже гарно підібрала наочний матеріал до теми та різноманітні дидактичні ігри. Показала дітям, як правильно потрібно писати прописну літеру «Х,х». (послідовно кожний елемент) Були завдання із розрізною азбукою, що допомогло дітям визначити, які є звуки в слові.

    Негативні: На мою думку,негативного в уроці не було,бо все було гарно пояснено.

    ОтветитьУдалить
  23. Завдання 3.
    1.Вчительці вдалося довести до учнів мету даного уроку. Учні вивчили нову літеру «Х,х» та звук [х]. Навчилися правильно писати нову літеру (друковану та прописну).
    2.Спочатку учні ознайомлюються з новою літерою,а потім вчаться її правильно писати.
    3.Учні проводили звуковий аналіз слів: хліб та горіх. Ділили слово мухомор на склади. Учні утворювали склади з літер.
    4.Вчителька вчила дітей правильній артикуляції звука [х]. Звук утворюється за допомогою шуму.
    5.Робота з предметними малюнками, у назвах яких є звук, що вивчається.
    6. Повторення за вчителькою склади.
    7. Діти читали в Букварі слова : хатинонька, мухомор, муха, ховрах і т.д. Тобто ті слова,в котрих гарно виражений вивчаємий звук.
    8.Діти в Букварі читають слова по складах.
    9.Вчителька читала текст,після чого діти відповідали на, поставлені нею запитання.
    10.Вчителька використала такі методи словникової роботи : розмова з дітьми; доручення і завдання; уважнослухати, що їм говорять.
    Способи перевірки прочитаного: інтонування окремих речень або всього тексту.
    11.Були використані різноманітні дидактичні ігри.
    12.Дидактичні ігри відіграють значну роль в оволодінні фонетичними та граматичними навичками.
    13.На уроці був використаний Буквар.
    14.На формування правильного вимовляння нового звуку, читацьких умінь і навичок, уміння робити висновки, аналізувати прочитане.
    15.Мета уроку була реалізована. Навчилися правильно вимовляти і писати нову літеру.

    ОтветитьУдалить
  24. Структурна частина :
    1.Повторити вивчену літеру.
    2.Підготовчі артикуляційно-слухові вправи (виділення звука зі скоромовки, активне вимовляння, вправи на впізнавання звука у словах, самостійний добір слів із виучуваним звуком).Наприклад колір,в якому є буква Й.
    3.Ознайомитися з буквою.
    4. Вправи з читання слів .
    5. Ознайомлення з текстом (вступна бесіда, читання тексту вчителем, читання-аналіз речень учнями).
    6. Підсумок уроку: Ознайомилися із літерою «Х, х», якою на письмі позначаються звуки (твердий та м’який).
    Час,хвилини : 8 хвилин учні з вчителем повторювали вже вивчену літеру «Й, й». Потім учні знайомляться з новою літерою «Х, х». З 10 до 40 хвилин.
    Хід уроку :Навчально-виховна мета: закріпити артикуляцію звука [х]; вивчити форми великої і малої букви Х, х, які позначають цей звук; продовжити вправляння у звуковому аналізі слів; розвивати мовлення, збагачувати активний словник.
    І. Організаційний момент
    ІІ. Актуалізація опорних знань учнів
    Повторення раніше вивченої літери.
    ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку
    Сьогодні ми з вами познайомимось з новою літерою. Але перш ніж вивчати нову літеру вчитель загадує загадку учням про (Відгадка:горіх). Характеристика звука [х] : Який це звук: голосний чи приголосний.
    ІV. Вивчення нового навчального матеріалу
    Діти роблять звукову схему слова горіх.Вчитель демонструє правильну вимову звука [х]. Звук [x] утворюється з допомогою шуму. Коли вчитель читає речення,учні повинні повторити лише останній склад.
    Проведення гри з м᾽ячем. (Вчитель каже,що предмет робить,а учні його вгадують. А ще в цьому слові повинен бути звук [х].)
    Фізкультхвилинка «Рибки».
    V. Закріплення вивченого матеріалу
    Написання друкованої букви «Х,х». Вчитель показує як потрібно правильно писати велику та маленьку букву «Х,х». Робота з казкою про царя Гороха. На уроці був використаний Буквар. На с.94 в Букварі діти вчаться читати слова з новою буквою. Робота з текстом «Пісенька про козлика». Але спочатку вчителька провела словникову роботу зі складними словами: Тимофіївна,Михайлик
    VІ. Підсумок уроку
    З якою літерою ми сьогодні познайомилися? (З буквою «Х,х»).
    Який звук вона позначає? (Звук [х]).
    Дома ви ще раз прочитаєте текст «Пісенька про козлика». Урок закінчено.
    Аналіз прийомів і методів роботи вчителя.
    Позитивні: Вчитель гарно підібрала наочний матеріал до теми,а також різноманітні дидактичні ігри. Вчитель розказала дітям,як потрібно писати друковану літеру «Х,х». Були завдання із розрізною азбукою,що допомогло дітям визначити ,які є звуки в слові.
    Негативні: Я вважаю, що на цьому уроці не було негативного,тому що учням все було гарно пояснено з наочнистю та з прикладами.

    ОтветитьУдалить
  25. Завдання 3.
    1.Вчительці вдалося довести до учнів мету даного уроку. Учні вивчили нову літеру «Х,х» та звук [х]. Навчилися правильно писати нову літеру (друковану та прописну).
    2.Спочатку учні ознайомлюються з новою літерою,а потім вчаться її правильно писати.
    3.Учні проводили звуковий аналіз слів: хліб та горіх. Ділили слово мухомор на склади. Учні утворювали склади з літер.
    4.Вчителька вчила дітей правильній артикуляції звука [х]. Звук утворюється за допомогою шуму.
    5.Робота з предметними малюнками, у назвах яких є звук, що вивчається.
    6. Повторення за вчителькою склади.
    7. Діти читали в Букварі слова : хатинонька, мухомор, муха, ховрах і т.д. Тобто ті слова,в котрих гарно виражений вивчаємий звук.
    8.Діти в Букварі читають слова по складах.
    9.Вчителька читала текст,після чого діти відповідали на, поставлені нею запитання.
    10.Вчителька використала такі методи словникової роботи : розмова з дітьми; доручення і завдання; уважнослухати, що їм говорять.
    Способи перевірки прочитаного: інтонування окремих речень або всього тексту.
    11.Були використані різноманітні дидактичні ігри.
    12.Дидактичні ігри відіграють значну роль в оволодінні фонетичними та граматичними навичками.
    13.На уроці був використаний Буквар.
    14.На формування правильного вимовляння нового звуку, читацьких умінь і навичок, уміння робити висновки, аналізувати прочитане.
    15.Мета уроку була реалізована. Навчилися правильно вимовляти і писати нову літеру.

    ОтветитьУдалить
  26. Структурна частина:
    1.Повторення вивченого матеріалу(букви)
    2.Підготовчі артикуляційно-слухові вправи
    3. Ознайомлення з буквою
    4.Вправи з читання слів
    5. Ознайомлення з текстом (вступна бесіда, читання тексту вчителем, читання-аналіз речень учнями).
    6. Підсумок уроку: Ознайомилися із літерою «Х, х», якою на письмі позначаються звуки (твердий та м’який).Час,хвилини : 8 хвилин учні з вчителем повторювали вже вивчену літеру «Й, й». Потім учні знайомляться з новою літерою «Х, х». З 10 до 40 хвилин.Хід уроку :Навчально-виховна мета: закріпити артикуляцію звука [х]; вивчити форми великої і малої букви Х, х, які позначають цей звук; продовжити вправляння у звуковому аналізі слів; розвивати мовлення, збагачувати активний словник.
    І Організаційна частина
    ІІ. Актуалізація опорних знань учнівПовторення раніше вивченої літери.ІІІ. Повідомлення теми і мети урокуСьогодні ми з вами познайомимось з новою літерою. Але перш ніж вивчати нову літеру вчитель загадує загадку учням про (Відгадка:горіх). Характеристика звука [х] : Який це звук: голосний чи приголосний.ІV. Вивчення нового навчального матеріалуДіти роблять звукову схему слова горіх.Вчитель демонструє правильну вимову звука [х]. Звук [x] утворюється з допомогою шуму. Коли вчитель читає речення,учні повинні повторити лише останній склад.Проведення гри з м᾽ячем. (Вчитель каже,що предмет робить,а учні його вгадують. А ще в цьому слові повинен бути звук [х].)Фізкультхвилинка «Рибки». V. Закріплення вивченого матеріалу Написання друкованої букви «Х,х». Вчитель показує як потрібно правильно писати велику та маленьку букву «Х,х». Робота з казкою про царя Гороха. На уроці був використаний Буквар. На с.94 в Букварі діти вчаться читати слова з новою буквою. Робота з текстом «Пісенька про козлика». Але спочатку вчителька провела словникову роботу зі складними словами: Тимофіївна,МихайликVІ. Підсумок урокуЗ якою літерою ми сьогодні познайомилися? (З буквою «Х,х»).Який звук вона позначає? (Звук [х]).Дома ви ще раз прочитаєте текст «Пісенька про козлика». Урок закінчено.Аналіз прийомів і методів роботи вчителя.
    Позитивне:Добре складена програма,все чітко та зрозуміло,використовуються різні прийому пояснення теми уроку , вчитель пояснювала написання літери,підходить віковим особливостям.
    Негативне:На мою думку урок складений гарно та вірно,єдине що можна додати-це більше самостійної роботи учнів

    ОтветитьУдалить

  27. Структурна частина :
    1.Показ написання букви на дошці з поясненням послідовності зображення елементів.
    2.«Писання» учнями букви в повітрі з орієнтацією на показ учителя.3.Аналіз зразка букви в зошитах, усне пояснення порядку зображення елементів. Написання літери за пунктирними зразками у зошиті (на друкованій основі).Час,хвилини : 10 хвилин учні з вчителем пишуть літеру «Х,х». 5 хвилин проводилась робота зі словами дім,хата,будинок.30 хвилин відводиться на роботу з правильним написанням нової літери.Хід уроку :Навчально-виховна мета: вчити дітей правильно аналізувати структуру рядкової букви х («ха»), писати її та слова з нею в рядках зошита; розвивати вміння будувати звукові моделі; тренувати мислення та пам’ять учнів; виховувати шанобливе ставлення до хліба, охайність.І. Організаційний момент 
    ІІ. Актуалізація опорних знань учнів
    На минулому уроці ми вивчили нову літеру «Х,х». Назвіть звук,який вона позначає. (Звук [х]).ІІІ. Повідомлення теми і мети урокуСьогодні ми з вами навчимося правильно писати літеру «Х,х». Буква «Х,х» найелегантніша буква з усіх в українському алфавіті. Вона складається з двох елементів. Перший півовал і другий півовал. Ось ці два елементи схожі на два тендітні легкі крильця метелика. Якщо метелик складе крильця пополам,то одне крильце закриє інше. Так само і у букви «Х,х». ІV. Вивчення нового навчального матеріалуОсобливість цієї букви в тому,що правий півовал трішки накладається на лівий півовал. Вчитель показує,як правильно писати нову літеру. Відкрийте прописи, на сторінці 27 ,покладіть правильно перед собою. Візьміть у руки ручки і разом зі мною під рахунок обведемо букву у повітрі. Вчитель навмисно неправильно пише літеру,а діти кажуть,якої помилки вона допустила,а потім записують літеру правильно. Робота зі словами : дім,хата,будинок. Потім вчитель читає учням загадку про хліб. Бесіда про хліб.1.Яку ж роботу потрібно виконати,щоб виготовити хліб?(Треба підготувати землю і посадити зерно.)
    2. Що потім потрібно зробити?(Потім треба доглядати за хлібом. Потім скосити хліб. Треба перемолоти зерно в муку. Потім замісити і спекти хліб.) Учні складають звукову схему слова хліб. Вчитель показує учням,як правильно поєднувати літеру «Х,х» з іншими літерами. А зараз ми зробимо зарядку для наших пальчиків. Учні пишуть літери спочатку в повітрі,а потім по пунктирним лініям пишуть у зошиті.
    V. Закріплення вивченого матеріалу Зараз попрацюємо з Букварем. Відкрийте,будь ласка,сторінку 94. Знайдіть,будь ласка малюнок ховрашка. Давайте з вами з᾽ясуємо,хто ж такий ховрашок.(Так це хом᾽ячок.)А що ж вони їдять.(Зерно,просо,овес.) А тепер давайте з вами пофантазуємо і побуваємо в гостях у ховрашка,в його нірці. Скажіть,будь ласка,які запаси ви можете там знайти? (Кукурудзу,зернята пшениці,горішок.)Обведіть пунктирне поєднання цього слова. Наступна робота буде дуже складною. Вчитель диктує слова,а учні під диктовку їх записують. (Слова: сміх,горіх,слух,муха.) Спочатку ми слово поділимо на склади. Приготувалися! (Му-хо-мор.) Скільки складів у цьому слові? (Три.) Запишіть самостійно слово з трьох складів.VІ. Підсумок уроку Скажіть,будь ласка,з якою буквою ми сьогодні з вами познайомилися?(з буквою Хх)Яку букву ми вчилися писати? ( Х,х).З яких елементів складається ця буква? (З двох півовалів.)Який звук вона позначає? (Звук [х]). Вдома ви ще потренуєтеся писати букву «Х,х».Урок закінчено.
    Позитивне:Гарно складена схема уроку , правильно підібрані матеріали

    ОтветитьУдалить
  28. Завдання#3#
    1.Правильно донесений матеріал.Вивчення учнями букви,,Х"та ,,х" та звук,,Х'',правильне написання та вимову .
    2.Ознайомлення та написання літери
    3.Проведення заукового аналізу,різні види роботи зі словами на ділення звуку
    4.Вчителька вчила дітей правильній артикуляції звука [х]. Звук утворюється за допомогою шуму.
    5.Робота з предметними малюнками, у назвах яких є звук, що вивчається
    .6. Повторення за вчителькою склади.
    7. Діти читали в Букварі слова : хатинонька, мухомор, муха, ховрах і т.д. Тобто ті слова,в котрих гарно виражений вивчаємий звук.
    8.Діти в Букварі читають слова по складах.
    9.Вчителька читала текст,після чого діти відповідали на, поставлені нею запитання. 
    10.Вчитель використала такі методи словникової роботи : розмова з дітьми; доручення і завдання; уважнослухати, що їм говорять. Способи перевірки прочитаного: інтонування окремих речень або всього тексту. 
    11.Були використані різноманітні дидактичні ігри
    .12.Дидактичні ігри відіграють значну роль в оволодінні фонетичними та граматичними навичками.
    13.Використання букваря
    14.На формування правильного вимовляння нового звуку, читацьких умінь і навичок, уміння робити висновки, аналізувати прочитане
    .15.Мета уроку була реалізована.

    ОтветитьУдалить
  29. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  30. 2) Структурна частина :

    1.Повторення вивченої літери Й та звук {й}. Який він голосний чи приголосний,м'який чи твердий.

    2.Підготовчі артикуляційно-слухові вправи: виділення звука зі скоромовки, вимовляння, звуковий аналіз слова за допомогою звукогово пеналу ,вправи на впізнавання звука у словах, самостійний добір слів із виучуваним звуком.
    3. Ознайомлення із буквою та звуком.
    4. Вправи з читання.
    5. Ознайомлення з текстом (вступна бесіда, читання тексту вчителем, читання-аналіз речень учнями).
    6. Підсумок уроку: Ознайомилися із літерою «Х, х», якою на письмі позначаються звуки (твердий та м’який).
    Час,хвилини : 9 хвилин учні з вчителем повторювали вже вивчену літеру «Й, й». 5 хвилин - знайомляться з новим звуком.10 хвилин робота зі словами. 25 хвилин робота з буквою Х та ії написання.
    Хід уроку : Повторення вивченной букви та звука. Вивчення нової букви.
    Мета: закріпити артикуляцію звука [х]; вивчити форми великої і малої букви Х, х, які позначають цей звук; продовжити вправляння у звуковому аналізі слів; розвивати мовлення, збагачувати активний словник.
    І. Організаційний момент
    ІІ. Актуалізація опорних знань учнів
    Повторення раніше вивченої літери.
    ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку
    Сьогодні ми з вами познайомимось з новою літерою. Але перш ніж вивчати нову літеру вчитель загадує загадку учням про (Відгадка:горіх). Характеристика звука [х] : Який це звук: голосний чи приголосний.
    ІV. Вивчення нового навчального матеріалу
    Діти роблять звукову схему слова горіх за допомогою звукового пеналу. Вчитель демонструє правильну вимову звука [х]. Звук [x] утворюється з допомогою шуму. Коли вчитель читає речення,учні повинні повторити лише останній склад.
    Гра з м'ячем: Вчитель загадує загадки, а учні повинні відповісти, щоб в слові був звук х.
    Фізкультхвилинка «Рибки».
    V. Закріплення вивченого матеріалу
    Написання друкованої букви «Х,х». Вчитель показує як потрібно правильно писати велику та маленьку букву «Х,х». Робота з казкою про царя Гороха. На уроці був використаний Буквар. На с.94 в Букварі діти вчаться читати слова з новою буквою. Словникова робота.Робота з текстом «Пісенька про козлика».
    VІ. Підсумок уроку
    З якою літерою ми сьогодні познайомилися? (З буквою «Х,х»).
    Який звук вона позначає? (Звук [х]). Дома ви ще раз прочитаєте текст «Пісенька про козлика». Урок закінчено.

    VІ. Підсумок уроку
    З якою літерою ми сьогодні познайомилися? (З буквою «Х,х»).
    Який звук вона позначає? (Звук [х]).
    Позитивне: Присутній наочний матеріал,який відповідає вікової категорії детей; разноманітність вправ на вивчення нового матеріалу; використання дидатктичних ігр.
    Негативне: маленькі предметні малюнки на дошці.

    ОтветитьУдалить
  31. 1.Вивчення букви Х. Правилна вимова звука {х}
    2.Ознайомлення та написання літери
    3.Проведення заукового аналізу за допомогою звукаового пеналу,різні види роботи зі словами на ділення звуку та розпізнання його у слові.
    4.Вчителька вчила дітей правильній артикуляції звука [х]. Звук утворюється за допомогою шуму.
    5.Робота з предметними малюнками, у назвах яких є звук {х}
    6. Повторення за вчителем склади.
    7. Діти читали в Букварі слова : хатинонька, мухомор, муха, ховрах і т.д. Тобто ті слова,в котрих гарно виражений вивчаємий звук.
    8.Діти в Букварі читають слова по складах.
    9.Вчителька читала текст,після чого діти відповідали на, поставлені нею запитання.
    10.Вчитель використала такі методи словникової роботи : розмова з дітьми; доручення і завдання; уважнослухати, що їм говорять. Способи перевірки прочитаного: інтонування окремих речень або всього тексту.
    11.Були використані різноманітні дидактичні ігри
    .12.Дидактичні ігри відіграють значну роль в оволодінні фонетичними та граматичними навичками.
    13.Використання букваря
    14.На формування правильного вимовляння нового звуку, читацьких умінь і навичок, уміння робити висновки, аналізувати прочитане
    .15.Мета уроку була реалізована.

    ОтветитьУдалить
  32. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  33. Структурна частина :
    1.Повторення вже вивченої літери.
    2.Підготовчі артикуляційно-слухові вправи (виділення звука зі скоромовки, активне вимовляння, вправи на впізнавання звука у словах).
    3. Ознайомлення із новою буквою.
    4. Вправи з читання.
    5. Ознайомлення з текстом ( бесіда, читання тексту вчителем, читання речень учнями).
    6. Підсумок уроку: Ознайомилися із літерою «Х, х»,на письмі позначаються звуки (твердий та м’який).
    Час,хвилини : 7-9 хвилин учні з вчителем повторювали вже вивчену літеру «Й, й». Потім учні знайомляться з новою літерою «Х, х». З 10 до 40 хвилин.
    Хід уроку :Навчально-виховна мета: закріпити артикуляцію звука [х]; вивчити форми великої і малої букви Х, х, які позначають цей звук; продовжити вправляння у звуковому аналізі слів; розвивати мовлення, збагачувати активний словник.
    І. Організаційний момент
    ІІ. Актуалізація опорних знань учнів
    Повторення раніше вивченої літери.
    ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку
    Сьогодні на уроці ми з вами познайомимось з новою літерою. Але перш ніж вивчати нову літеру вчитель прочита вірш. Характеристика звука [х] : Який це звук: голосний чи приголосний.М*який чи твердий.
    ІV. Вивчення нового навчального матеріалу
    Діти роблять звукову схему слова муха.Вчитель показує правильну вимову звука [х]. Звук [x] утворюється з допомогою шуму.
    Проведення гри з словами. (Вчитель каже,слово а учні повинні сказати де стоїть звук[х].
    Фізкультхвилинка
    V. Закріплення вивченого матеріалу
    Написання друкованої букви «Х,х». Вчитель показує як потрібно правильно писати велику та маленьку букву «Х,х».На уроці був використаний Буквар. На с.94 в Букварі діти вчаться читати слова з новою буквою.
    VІ. Підсумок уроку
    З якою літерою ми сьогодні познайомилися? (З буквою «Х,х»).
    Який звук вона позначає? (Звук [х]).
    Вдома ві прочитаете про букву«Х,х»
    Аналіз прийомів і методів роботи вчителя.
    Позитивні: Вчителька дуже гарно підібрала наочний матеріал до теми. Вчителька доповнила тексти наочністю. Показала дітям,як потрібно писати друковану літеру «Х,х». Були завдання із розрізною азбукою,що допомогло дітям визначити ,які є звуки в слові.
    Негативні: на уроці не було негативного

    ОтветитьУдалить
  34. 1.Вивчення букви Х. Правильна вимова звука "х"
    2.Ознайомлення та написання літери
    3.Проведення заукового аналізу за допомогою звукаового пеналу,різні види роботи зі словами на ділення звуку та розпізнання його у слові.
    4.Вчителька вчила дітей правильній артикуляції звука [х]. Звук утворюється за допомогою шуму.
    5.Робота з предметними малюнками, у назвах яких є звук {х}
    6. Повторення за вчителем склади.
    7. Діти читали в Букварі слова : хмарка, хліб, муха, ховрах і т.д. Тобто ті слова,в котрих гарно виражений звук.
    8.Діти в Букварі читають слова по складах.
    9.Вчителька читала текст,після чого діти відповідали на, поставлені нею запитання.
    10.Вчитель використала такі методи словникової роботи : розмова з дітьми; доручення і завдання; уважнослухати, що їм говорять. Способи перевірки прочитаного: інтонування окремих речень або всього тексту.
    11.Були використані різноманітні дидактичні ігри
    .12.Дидактичні ігри відіграють значну роль в оволодінні фонетичними та граматичними навичками.
    13.Використання букваря
    14.На формування правильного вимовляння нового звуку, читацьких умінь і навичок, уміння робити висновки, аналізувати прочитане
    .15.Мета уроку була реалізована.

    ОтветитьУдалить
  35. Структурна частина : 1.Повторення вже вивченої літери. 2.Підготовчі артикуляційно-слухові вправи (виділення звука зі скоромовки, активне вимовляння, вправи на впізнавання звука у словах, самостійний добір слів із виучуваним звуком).3. Ознайомлення із буквою.4. Вправи з читання. 5. Ознайомлення з текстом (вступна бесіда, читання тексту вчителем, читання-аналіз речень учнями).6. Підсумок уроку: Ознайомилися із літерою «Х, х», якою на письмі позначаються звуки (твердий та м’який).
    Час,хвилини : 8 хвилин учні з вчителем повторювали вже вивчену літеру «Й, й». Потім учні знайомляться з новою літерою «Х, х». З 10 до 40 хвилин.
    Хід уроку :Навчально-виховна мета: закріпити артикуляцію звука [х]; вивчити форми великої і малої букви Х, х, які позначають цей звук; продовжити вправляння у звуковому аналізі слів; розвивати мовлення, збагачувати активний словник.
    І. Організаційний момент
    ІІ. Актуалізація опорних знань учнів
    Повторення раніше вивченої літери.
    ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку
    Сьогодні ми з вами познайомимось з новою літерою. Але перш ніж вивчати нову літеру вчитель загадує загадку учням про (Відгадка:горіх). Характеристика звука [х] : Який це звук: голосний чи приголосний.
    ІV. Вивчення нового навчального матеріалу
    Діти роблять звукову схему слова горіх.Вчитель демонструє правильну вимову звука [х]. Звук [x] утворюється з допомогою шуму. Коли вчитель читає речення,учні повинні повторити лише останній склад.
    Проведення гри з м᾽ячем. (Вчитель каже,що той чи інший предмет робить,а учні його називають. При цьому у слові повинен бути звук [х].)
    Фізкультхвилинка «Рибки».
    V. Закріплення вивченого матеріалу
    Написання друкованої букви «Х,х». Вчитель показує як потрібно правильно писати велику та маленьку букву «Х,х». Робота з казкою про царя Гороха. На уроці був використаний Буквар. На с.94 в Букварі діти вчаться читати слова з новою буквою. Робота з текстом «Пісенька про козлика». Але спочатку вчителька провела словникову роботу зі складними словами: Тимофіївна,Михайлик та залунала.
    VІ. Підсумок уроку
    З якою літерою ми сьогодні познайомилися? (З буквою «Х,х»).
    Який звук вона позначає? (Звук [х]). Дома ви ще раз прочитаєте текст «Пісенька про козлика». Урок закінчено.
    Аналіз прийомів і методів роботи вчителя.
    Позитивні: Вчителька дуже гарно підібрала наочний матеріал до тему,та також різноманітні дидактичні ігри. Вчителька показала дітям,як потрібно писати друковану літеру «Х,х». Були завдання із розрізною азбукою,що допомогло дітям визначити ,які є звуки в слові.
    Негативні: На мою думку, учням все було гарно пояснено та зрозуміло .негативних немає .

    ОтветитьУдалить
  36. Завдання.3.
    1.Вчительці вдалося довести до учнів мету даного уроку. Учні вивчили нову літеру «Х,х» та звук [х]. Навчилися правильно писати нову літеру (друковану та прописну).
    2.Ознайомлння та написання літери .
    3.Проводили звуковий аналіз слів: хліб та горіх. Ділили слово мухомор на склади. Утворювали склади з літер.
    4.Вчитель вчив дітей правильній артикуляції звука [х]. Звук утворюється за допомогою шуму.
    5.Робота з предметними малюнками, у назвах яких є звук, що вивчається.
    6. Повторення за вчителькою склади.
    7. Діти читали в Букварі слова : хатинонька, мухомор, муха, ховрах і т.д. Тобто ті слова,в котрих гарно виражений вивчаємий звук.
    8.Діти в Букварі читають слова по складах.
    9.Вчителька читала текст,після чого діти відповідали на, поставлені нею запитання.
    10.Вчителька використала такі методи словникової роботи : розмова з дітьми; доручення і завдання; уважнослухати, що їм говорять.
    Способи перевірки прочитаного: інтонування окремих речень або всього тексту.
    11.Були використані різноманітні дидактичні ігри.
    12.Дидактичні ігри відіграють значну роль в оволодінні фонетичними та граматичними навичками.
    13.На уроці був використаний Буквар.
    14.На формування правильного вимовляння нового звуку, читацьких умінь і навичок, уміння робити висновки, аналізувати прочитане.
    15.Мета уроку була реалізована. Навчилися правильно вимовляти і писати нову літеру.

    ОтветитьУдалить
  37. Структурна частина :
    1.Повторення вже вивченої літери (на прошлому уроці).
    2.Підготовчі артикуляційно-слухові вправи (виділення звука зі скоромовки, складання звукової схеми, активне вимовляння, вправи на впізнавання звука у словах, самостійний добір слів із виучуваним звуком).
    3. Ознайомлення із буквою.
    4. Вправи з читання.
    5. Ознайомлення з текстом (вступна бесіда, читання тексту вчителем, читання-аналіз речень учнями).
    6. Підсумок уроку: Ознайомилися із літерою «Х, х», якою на письмі позначаються звуки (твердий та м’який).

    Час,хвилини : 8 хвилин учні повторення вже вивченое на минулому уроці літери «Й, й». 30 хвилин учні знайомляться з новою літерою «Х, х».
    Хід уроку:
    Навчально-виховна мета: закріпити артикуляцію звука [х]; вивчити форми великої і малої букви Х, х, які позначають цей звук; продовжити вправляння у звуковому аналізі слів; розвивати мовлення, збагачувати активний словник.
    І. Організаційний момент
    ІІ. Актуалізація опорних знань учнів; повторення раніше вивченої літери.
    ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку
    Перш ніж вивчати нову літеру вчитель загадує загадку учням (відгадка: горіх) Звук [х] : Який це звук: голосний чи приголосний.
    ІV. Вивчення нового навчального матеріалу
    Діти роблять звукову схему слова горіх. Вчитель демонструє правильну вимову звука [х]. Звук [x] утворюється з допомогою шуму. Коли вчитель читає речення,учні повинні повторити лише останній склад.
    Проведення гри з м᾽ячем. (Вчитель каже,що той чи інший предмет робить, а учні його називають. При цьому у слові повинен бути звук [х].)
    Фізкультхвилинка «Рибки».
    V. Закріплення вивченого матеріалу
    Написання друкованої букви «Х,х». Вчитель показує як потрібно правильно писати велику та маленьку букву «Х,х».
    Робота з казкою про царя Гороха. На уроці був використаний Буквар. На с.94 в Букварі діти вчаться читати слова з новою буквою. Робота з текстом «Пісенька про козлика». Спочатку була проведена словникова робота зі складними словами: Тимофіївна, Михайлик та залунала.
    VІ. Підсумок уроку
    З якою літерою ми сьогодні познайомилися? (З буквою «Х,х»).
    Який звук вона позначає? (Звук [х]).
    Дома ви ще раз прочитаєте текст «Пісенька про козлика». Урок закінчено.
    Аналіз прийомів і методів роботи вчителя.
    Позитивні: Вчителька дуже гарно підібрала наочний матеріал до теми,а також різноманітні дидактичні ігри. Вчителька доповнила тексти наочністю. Показала дітям,як потрібно писати друковану літеру «Х,х». Були завдання із розрізною азбукою,що допомогло дітям визначити ,які є звуки в слові.
    Негативні: В цьому уроці я не побачила негативного,дітям все було зрозуміло і цікаво.

    ОтветитьУдалить
  38. Структурна частина : 1.Показ написання букви на дошці з поясненням послідовності зображення елементів.2.«Писання» учнями букви в повітрі з орієнтацією на показ учителя.3.Аналіз зразка букви в зошитах, усне пояснення порядку зображення елементів. Написання літери за пунктирними зразками у зошиті (на друкованій основі).
    Час,хвилини : 10 хвилин учні з вчителем пишуть літеру «Х,х». 5 хвилин проводилась робота зі словами дім,хата,будинок.30 хвилин відводиться на роботу з правильним написанням нової літери.
    Хід уроку :Навчально-виховна мета: вчити дітей правильно аналізувати структуру рядкової букви х («ха»), писати її та слова з нею в рядках зошита; розвивати вміння будувати звукові моделі; тренувати мислення та пам’ять учнів; виховувати шанобливе ставлення до хліба, охайність.
    І. Організаційний момент
    ІІ. Актуалізація опорних знань учнів
    На минулому уроці ми вивчили нову літеру «Х,х». Назвіть звук,який вона позначає. (Звук [х]).
    ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку
    Сьогодні ми з вами навчимося правильно писати літеру «Х,х». Буква «Х,х» найелегантніша буква з усіх в українському алфавіті. Вона складається з двох елементів. Перший півовал і другий півовал. Ось ці два елементи схожі на два тендітні легкі крильця метелика. Якщо метелик складе крильця пополам,то одне крильце закриє інше. Так само і у букви «Х,х».
    ІV. Вивчення нового навчального матеріалу
    Особливість цієї букви в тому,що правий півовал трішки накладається на лівий півовал. Вчитель показує,як правильно писати нову літеру. Відкрийте прописи, на сторінці 27 ,покладіть правильно перед собою. Візьміть у руки ручки і разом зі мною під рахунок обведемо букву у повітрі. Вчитель навмисно неправильно пише літеру,а діти кажуть,якої помилки вона допустила,а потім записують літеру правильно. Робота зі словами : дім,хата,будинок. Потім вчитель читає учням загадку про хліб. Бесіда про хліб.1.Яку ж роботу потрібно виконати,щоб виготовити хліб?(Треба підготувати землю і посадити зерно.)2. Що потім потрібно зробити?(Потім треба доглядати за хлібом. Потім скосити хліб. Треба перемолоти зерно в муку. Потім замісити і спекти хліб.) Учні складають звукову схему слова хліб. Вчитель показує учням,як правильно поєднувати літеру «Х,х» з іншими літерами. А зараз ми зробимо зарядку для наших пальчиків. Учні пишуть літери спочатку в повітрі,а потім по пунктирним лініям пишуть у зошиті.
    V. Закріплення вивченого матеріалу
    Зараз попрацюємо з Букварем. Відкрийте,будь ласка,сторінку 94. Знайдіть,будь ласка малюнок ховрашка. Давайте з вами з᾽ясуємо,хто ж такий ховрашок.(Так це хом᾽ячок.)А що ж вони їдять.(Зерно,просо,овес.) А тепер давайте з вами пофантазуємо і побуваємо в гостях у ховрашка,в його нірці. Скажіть,будь ласка,які запаси ви можете там знайти? (Кукурудзу,зернята пшениці,горішок.)Обведіть пунктирне поєднання цього слова. Наступна робота буде дуже складною. Вчитель диктує слова,а учні під диктовку їх записують. (Слова: сміх,горіх,слух,муха.) Спочатку ми слово поділимо на склади. Приготувалися! (Му-хо-мор.) Скільки складів у цьому слові? (Три.) Запишіть самостійно слово з трьох складів.
    VІ. Підсумок уроку
    Скажіть,будь ласка,з якою буквою ми сьогодні з вами познайомилися?Яку букву ми вчилися писати? (З буквою «Х,х»).
    З яких елементів складається ця буква? (З двох півовалів.)
    Який звук вона позначає? (Звук [х]). Вдома ви ще потренуєтеся писати букву «Х,х».Урок закінчено.
    Аналіз прийомів і методів роботи вчителя.
    Позитивні: Вчителька дуже гарно підібрала наочний матеріал до теми,а також різноманітні дидактичні ігри. Вчителька наповнила урок наочністю. Показала дітям,як потрібно писати прописну літеру «Х,х». Були завдання із розрізною азбукою,що допомогло дітям визначити ,які є звуки в слові.
    Негативні: На мою думку,на цьому уроці не було негативного,тому що учням все було гарно пояснено.

    ОтветитьУдалить
  39. 1.Вчительці вдалося довести до учнів мету даного уроку. Учні вивчили нову літеру «Х,х» та звук,яким вона позначається. Навчилися правильно писати нову літеру (друковану та прописну).
    2.Спочатку учні ознайомлюються з новою літерою,а потім вчаться її правильно писати.
    3.Учні проводили звуковий аналіз слів: хліб та горіх. Ділили слово мухомор на склади. Учні утворювали склади з літер.
    4.Вчителька вчила дітей правильній артикуляції звука [х].Пояснила дітям,що цей звук утворюється за допомогою шуму.
    5.Робота з предметними малюнками, у назвах яких є звук, що вивчається.
    6.Діти повторювали за вчителькою склади.
    7. Діти читали в Букварі слова : хатинонька,мухомор,муха,ховрах і т.д.
    8.Діти в Букварі читають слова по складах.
    9.Дітям вчителька читала текст ,а вони потім відповідали на питання.
    10.Вчителька використала такі методи словникової роботи : розмова з дітьми; доручення і завдання ;методично продумані доручення, які даються дітям; уважно вислухати, що їм говорять. Способи перевірки прочитаного: інтонування окремих речень або всього тексту.
    11.Були використані різноманітні дидактичні ігри.
    12.Дидактичні ігри відіграють значну роль в оволодінні фонетичними та граматичними навичками. З їх допомогою діти краще розуміють нові для них поняття.
    13.На уроці був використаний Буквар.
    14.На формування читацьких умінь і навичок, уміння робити висновки ,аналізувати прочитане.
    15.Мета уроку була реалізована. Учні все зрозуміли. Навчилися правильно вимовляти і писати нову літеру.

    ОтветитьУдалить
  40. Структурна частина :
    1.Повторення вже вивченої літери (на прошлому уроці).
    2.Підготовчі артикуляційно-слухові вправи (виділення звука зі скоромовки, складання звукової схеми, активне вимовляння, вправи на впізнавання звука у словах, самостійний добір слів із виучуваним звуком).
    3. Ознайомлення із буквою.
    4. Вправи з читання.
    5. Ознайомлення з текстом (вступна бесіда, читання тексту вчителем, читання-аналіз речень учнями).
    6. Підсумок уроку: Ознайомилися із літерою «Х, х», якою на письмі позначаються звуки (твердий та м’який).

    Час,хвилини : 8 хвилин учні повторення вже вивченое на минулому уроці літери «Й, й». 30 хвилин учні знайомляться з новою літерою «Х, х».
    Хід уроку:
    Навчально-виховна мета: закріпити артикуляцію звука [х]; вивчити форми великої і малої букви Х, х, які позначають цей звук; продовжити вправляння у звуковому аналізі слів; розвивати мовлення, збагачувати активний словник.
    І. Організаційний момент
    ІІ. Актуалізація опорних знань учнів; повторення раніше вивченої літери.
    ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку
    Перш ніж вивчати нову літеру вчитель загадує загадку учням (відгадка: горіх) Звук [х] : Який це звук: голосний чи приголосний.
    ІV. Вивчення нового навчального матеріалу
    Діти роблять звукову схему слова горіх. Вчитель демонструє правильну вимову звука [х]. Звук [x] утворюється з допомогою шуму. Коли вчитель читає речення,учні повинні повторити лише останній склад.
    Проведення гри з м᾽ячем. (Вчитель каже,що той чи інший предмет робить, а учні його називають. При цьому у слові повинен бути звук [х].)
    Фізкультхвилинка «Рибки».
    V. Закріплення вивченого матеріалу
    Написання друкованої букви «Х,х». Вчитель показує як потрібно правильно писати велику та маленьку букву «Х,х».
    Робота з казкою про царя Гороха. На уроці був використаний Буквар. На с.94 в Букварі діти вчаться читати слова з новою буквою. Робота з текстом «Пісенька про козлика». Спочатку була проведена словникова робота зі складними словами: Тимофіївна, Михайлик та залунала.
    VІ. Підсумок уроку
    З якою літерою ми сьогодні познайомилися? (З буквою «Х,х»).
    Який звук вона позначає? (Звук [х]).
    Дома ви ще раз прочитаєте текст «Пісенька про козлика». Урок закінчено.
    Аналіз прийомів і методів роботи вчителя.
    Позитивні: Вчителька дуже гарно підібрала наочний матеріал до теми,а також різноманітні дидактичні ігри. Вчителька доповнила тексти наочністю. Показала дітям,як потрібно писати друковану літеру «Х,х». Були завдання із розрізною азбукою,що допомогло дітям визначити ,які є звуки в слові.
    Негативні: я вважаю, що негативного в цьому уроці немає, бо дітям все було гарно пояснено.

    ОтветитьУдалить
  41. Структурна частина :
    1.Повторити вивчену літеру.
    2.Підготовчі артикуляційно-слухові вправи (виділення звука зі скоромовки, активне вимовляння, вправи на впізнавання звука у словах, самостійний добір слів із виучуваним звуком).Наприклад колір,в якому є буква Й.
    3.Ознайомитися з буквою.
    4. Вправи з читання слів .
    5. Ознайомлення з текстом (вступна бесіда, читання тексту вчителем, читання-аналіз речень учнями).
    6. Підсумок уроку: Ознайомилися із літерою «Х, х», якою на письмі позначаються звуки (твердий та м’який).
    Час,хвилини : 8 хвилин учні з вчителем повторювали вже вивчену літеру «Й, й». Потім учні знайомляться з новою літерою «Х, х». З 10 до 40 хвилин.
    Хід уроку :Навчально-виховна мета: закріпити артикуляцію звука [х]; вивчити форми великої і малої букви Х, х, які позначають цей звук; продовжити вправляння у звуковому аналізі слів; розвивати мовлення, збагачувати активний словник.
    І. Організаційний момент
    ІІ. Актуалізація опорних знань учнів
    Повторення раніше вивченої літери.
    ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку
    Сьогодні ми з вами познайомимось з новою літерою. Але перш ніж вивчати нову літеру вчитель загадує загадку учням про (Відгадка:горіх). Характеристика звука [х] : Який це звук: голосний чи приголосний.
    ІV. Вивчення нового навчального матеріалу
    Діти роблять звукову схему слова горіх.Вчитель демонструє правильну вимову звука [х]. Звук [x] утворюється з допомогою шуму. Коли вчитель читає речення,учні повинні повторити лише останній склад.
    Проведення гри з м᾽ячем. (Вчитель каже,що предмет робить,а учні його вгадують. А ще в цьому слові повинен бути звук [х].)
    Фізкультхвилинка «Рибки».
    V. Закріплення вивченого матеріалу
    Написання друкованої букви «Х,х». Вчитель показує як потрібно правильно писати велику та маленьку букву «Х,х». Робота з казкою про царя Гороха. На уроці був використаний Буквар. На с.94 в Букварі діти вчаться читати слова з новою буквою. Робота з текстом «Пісенька про козлика». Але спочатку вчителька провела словникову роботу зі складними словами: Тимофіївна,Михайлик
    VІ. Підсумок уроку
    З якою літерою ми сьогодні познайомилися? (З буквою «Х,х»).
    Який звук вона позначає? (Звук [х]).
    Дома ви ще раз прочитаєте текст «Пісенька про козлика». Урок закінчено.
    Аналіз прийомів і методів роботи вчителя.
    Позитивні: Вчитель гарно підібрала наочний матеріал до теми,а також різноманітні дидактичні ігри. Вчитель розказала дітям,як потрібно писати друковану літеру «Х,х». Були завдання із розрізною азбукою,що допомогло дітям визначити ,які є звуки в слові.
    Негативні:на мою думку, на уроці учням все було гарно пояснено з наочнистю та з прикладами.Негативного не побачила.

    ОтветитьУдалить
  42. 1.Вчительці вдалося довести до учнів мету даного уроку. Учні вивчили нову літеру «Х,х» та звук,яким вона позначається. Навчилися правильно писати нову літеру (друковану та прописну).
    2.Спочатку учні ознайомлюються з новою літерою,а потім вчаться її правильно писати.
    3.Учні проводили звуковий аналіз слів: хліб та горіх. Ділили слово мухомор на склади. Учні утворювали склади з літер.
    4.Вчителька вчила дітей правильній артикуляції звука [х].Пояснила дітям,що цей звук утворюється за допомогою шуму.
    5.Робота з предметними малюнками, у назвах яких є звук, що вивчається.
    6.Діти повторювали за вчителькою склади.
    7. Діти читали в Букварі слова : хатинонька,мухомор,муха,ховрах і т.д.
    8.Діти в Букварі читають слова по складах.
    9.Дітям вчителька читала текст ,а вони потім відповідали на питання.
    10.Вчителька використала такі методи словникової роботи : розмова з дітьми; доручення і завдання ;методично продумані доручення, які даються дітям; уважно вислухати, що їм говорять. Способи перевірки прочитаного: інтонування окремих речень або всього тексту.
    11.Були використані різноманітні дидактичні ігри.
    12.Дидактичні ігри відіграють значну роль в оволодінні фонетичними та граматичними навичками. З їх допомогою діти краще розуміють нові для них поняття.
    13.На уроці був використаний Буквар.
    14.На формування читацьких умінь і навичок, уміння робити висновки ,аналізувати прочитане.
    15.Мета уроку була реалізована. Навчилися правильно писати і вимвляти нову літеру.Було цікаво та пізнавально подано матеріал уроку.

    ОтветитьУдалить
  43. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  44. Структурна частина :
    1.Повторити вивчену літеру.
    2.Підготовчі артикуляційно-слухові вправи (виділення звука зі скоромовки, активне вимовляння, вправи на впізнавання звука у словах, самостійний добір слів із виучуваним звуком).Наприклад колір,в якому є буква Й.
    3.Ознайомитися з буквою.
    4. Вправи з читання слів .
    5. Ознайомлення з текстом (вступна бесіда, читання тексту вчителем, читання-аналіз речень учнями).
    6. Підсумок уроку: Ознайомилися із літерою «Х, х», якою на письмі позначаються звуки (твердий та м’який).
    Час,хвилини : 8 хвилин учні з вчителем повторювали вже вивчену літеру «Й, й». Потім учні знайомляться з новою літерою «Х, х». З 10 до 40 хвилин.
    Хід уроку :Навчально-виховна мета: закріпити артикуляцію звука [х]; вивчити форми великої і малої букви Х, х, які позначають цей звук; продовжити вправляння у звуковому аналізі слів; розвивати мовлення, збагачувати активний словник.
    І. Організаційний момент
    ІІ. Актуалізація опорних знань учнів
    Повторення раніше вивченої літери.
    ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку
    Сьогодні ми з вами познайомимось з новою літерою. Але перш ніж вивчати нову літеру вчитель загадує загадку учням про (Відгадка:горіх). Характеристика звука [х] : Який це звук: голосний чи приголосний.
    ІV. Вивчення нового навчального матеріалу
    Діти роблять звукову схему слова горіх.Вчитель демонструє правильну вимову звука [х]. Звук [x] утворюється з допомогою шуму. Коли вчитель читає речення,учні повинні повторити лише останній склад.
    Проведення гри з м᾽ячем. (Вчитель каже,що предмет робить,а учні його вгадують. А ще в цьому слові повинен бути звук [х].)
    Фізкультхвилинка «Рибки».
    V. Закріплення вивченого матеріалу
    Написання друкованої букви «Х,х». Вчитель показує як потрібно правильно писати велику та маленьку букву «Х,х». Робота з казкою про царя Гороха. На уроці був використаний Буквар. На с.94 в Букварі діти вчаться читати слова з новою буквою. Робота з текстом «Пісенька про козлика». Але спочатку вчителька провела словникову роботу зі складними словами: Тимофіївна,Михайлик
    VІ. Підсумок уроку
    З якою літерою ми сьогодні познайомилися? (З буквою «Х,х»).
    Який звук вона позначає? (Звук [х]).
    Дома ви ще раз прочитаєте текст «Пісенька про козлика». Урок закінчено.
    Аналіз прийомів і методів роботи вчителя.
    Позитивні: Вчитель гарно підібрала наочний матеріал до теми,а також різноманітні дидактичні ігри. Вчитель розказала дітям,як потрібно писати друковану літеру «Х,х». Були завдання із розрізною азбукою,що допомогло дітям визначити ,які є звуки в слові.
    Негативні: Я вважаю, що на цьому уроці не було негативного,тому що учням все було гарно пояснено з наочнистю та з прикладами.

    ОтветитьУдалить
  45. Дати нагадати дітям про звук (Й),закріпити знання учнів про позначення звука (й) буквою йот. навчити читати та робити звуко-буквенний анализ слів1

    ОтветитьУдалить